Mediální zpravodaj – Drážďany a okolí

náš mediální servis informuje o kulturních a společenských událostech v Drážďanech a okolí. Zpravodaj vzniká ve spolupráci se společností Dresden Marketing GmbH, která oficiálně zajišťuje propagaci města Drážďany.
Zajímají-li Vás konkrétní aktuální události v Sasku a Drážďanech, kontaktujte nás telefonicky či mailem. S radostí Vám připravíme podkladové materiály včetně fotografií, v případě potřeby Vám zprostředkujeme povolení k natáčení či fotografování a domluvíme termíny schůzek i partnery pro interview včetně tlumočení. Pro tištěná média, internetové noviny, rozhlas a televizi poskytujeme veškeré služby bezplatně. Velmi nás potěší, když nám zašlete odkazy na články, které jste napsali či uveřejnili na základě našich informací.

Na konci zpravodaje najdete již tradičně INFOBOX s institucemi, jež v Sasku poskytují služby v češtině.

U jednotlivých článků jsou uvedeny odkazy na komletní text, v němž najdete fotografie včetně popisu a jmen autorů. Pokud byste potřebovali tiskovou kvalitu fotografií, neváhejte nás kontaktovat. Fotografie Vám obratem zašleme mailem.

Rádi bychom Vám poděkovali za dosavadní přízeň a spolupráci. Máte-li k naší práci nebo ke zpravodaji jakékoliv připomínky nebo návrhy na zlepšení, moc nás potěší, když se nám ozvete!

Přejeme Vám překrásné jaro a mnoho skvělých cestovatelských zážitků!

Česko německá agentura pro komunikaci • Deutsch -Tschechische Agentur für Kommunikation

Sankt Petersburger Str. 28/312 ("Prager Zeile") | D-01069 Dresden

Hlavní zprávy

ZWINGER: Znovuotevření Matematicko-fyzikálního salónu | od 14.4.2013

Slavnostní sál (Festsaal) Matematicko-fyzikálního salónu© SKD, Jürgen LöselPo šestileté rekonstrukci byl 14. dubna 2013 otevřen Matematicko-fyzikální salón se světově známou sbírkou hodin, historické techniky, měřicích přístrojů a vědeckých instrumentů. Vystaveny jsou tu zemské i nebeské glóby, fascinující optické, astronomické a geodetické přístroje k počítání, kreslení či měření fyzikálních veličin jako je délka, hmotnost, teplota či tlak vzduchu.

TISKOVÁ KONFERENCE S PROHLÍDKOU: 12.04.2013 11:30 v sále "Hans-Nadler-Saal", 1. patro Rezidenční zámek (Residenzschloss), který se nachází naproti Zwingeru
(na tiskové konferenci budou přítomni: Dr. Hartwig Fischer, generální ředitel Státních uměleckých sbírek Drážďany, Dr. Peter Plaßmeyer, ředitel Matematicko-fyzikálního salónu, Prof. Dieter Janosch, jednatel státního podniku Sächsisches Immobilien- und Baumanagement, Barbara Holzer, Holzer Kobler Architekturen, Wilhelm Schmid, jednatel společnosti A. Lange & Söhne)

Číst celý článek na DRAZDANY.info.

ZÁMEK WEESENSTEIN: Sál s koženými tapetami a výstava o jeho restaurování od 23.03.

Pohlednice weesensteinského sálu s koženými tapetami z roku 1913 © archiv Schloss WeesensteinNa zámku Weesenstein byl koncem března nově otevřen sál s koženými tapetami (Ledertapetensaal). Původní interiér sálu byl v minulých letech nákladně restaurován tak, aby vzhled sálu odpovídal stavu před druhou světovou válkou.

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ: Míšeňská manufaktura květinová 20.04.2013

Foto: Známý míšeňský květinový dekor pod rukama bosíře. © archiv MeissenV dubnu 2013 pořádá Míšeňská porcelánová manufaktura "Den otevřených dveří" na téma květiny a květinové vzory. Pouze dvakrát do roka otvírá porcelánová manufaktura dveře své opravdové výrobny a nechává hosty nahlédnout do míst, kde soustředěně vykonávají práci vyžadující absolutní přesnost točíři, formíři, bosířů a malíři. Vstup do výrobních prostor manufaktury je v tento den zdarma.

BAD SCHANDAU: Slavnost vlny v Centru národního parku 28.04.2013

BAD SCHANDAU: Slavnost vlny již podesátéV neděli 28. dubna zve Centrum národního parku v Bad Schandau na Slavnost vlny (Wollfest). Největšími lákadly je stříhání ovcí či možnost vyzkoušet si vlastnoručně vyrobit něco z filcu. Akce je zaměřena především na rodiny s dětmi. Koná se každoročně na jaře, když ovce už nepotřebují svou zimní vlnu a jsou ostříhány.

Číst celý článek na DRAZDANY.info

JEZERO OLBERSDORFER SEE: Zahájení sezóny a obří táborák 30.04.

JEZERO OLBERSDORFER SEE: Zahájení sezóny a obrovský táborák 30.04. © Captain HookV předvečer prvního máje se na Obersdorfském jezeře rozhoří široko daleko největší májový oheň. Nikoliv jen náhodou připomíná tato akce českou tradici tzv. "pálení čarodejnic". Návštěvníky čeká i bouřlivá zábava přes den, kdy nebude chybět ani Break Dance, střelnice či řetízkový kolotoč. Akce se koná již od roku 2001.

Číst celý článek na DRAZDANY.info

JÄGERHOF DRÁŽĎANY: Velikonoční výstava aneb kraslic přehršel do 07.04.

Foto: Také tyto tradiční lužicko-srbské voskem zdobené kraslice budou k vidění na velikonoční výstavě v Jägerhofu © Frank Höhler

Velikonoční výstava v jarně vyzdobeném Muzeu saského lidového umění opět prezentuje svou rozsáhlou sbírku unikátních kraslic zdobených historickými, tradičními i moderními technikami.

Další akce

HORNÍ LUŽICE: Start sezóny zábavního parku „Kulturinsel Einsiedel“ od 22.03.

KÖNIGSTEIN: Zahájení sezóny v lezeckém parku „Kletterwald“ od 23.03.

BAD SCHANDAU: Koncert při úplňku v lázních Toskana Therme 27.03. a 25.04.

SASKÉ ŠVÝCARSKO: Křinická tramvaj jezdí od Velikonoc opět až k vodopádům od 29.03

SASKÁ PAROPLAVBA: Zahájení jarní sezóny 2013 od 28.03.

OBRAZÁRNA STAŘÍ MISTŘI: pozor, otevřeno až od 27. března 2013 od 27.03.

DRÁŽĎANY: Výstava o středověké těžbě surovin v Sasku a Čechách do 28.03.

DRÁŽĎANY LOSCHWITZ: Historická visutá lanovka jezdí opět od 29.03.

RATHEN: Model železnice vedoucí podél Labe: 4,5 km, 30 vlaků od 29.03.

ELBE-FREIZEITLAND KÖNIGSTEIN: Zahájení sezóny v zábavním parku od 29.03.

BRUSLENÍ V DRÁŽĎANECH: Lední stadion EnergieVerbund Arena do 30.03.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY: letní letový řád a 15 minut parkování zdarma od 31.03.

ZÁMEK WACKERBARTH: Přijďte ohodnotit naše kulinářské umění 31.03. a 01.04.

ZÁMECKÝ PARK PILLNITZ: Prastará Kamélie zvěstuje příchod jara do 15.04.

VELIKONOCE

VELKÝ PÁTEK: V Německu je volný den, obchody jsou zavřené 29.03.

DRÁŽĎANY LOSCHWITZ: Historická visutá lanovka jezdí opět od 29.03.

KOSTEL KREUZKIRCHE: Velikonoční koncert - Matoušovy pašije 28. a 29.03.

OLBERSDORFSKÉ JEZERO: Velikonoční párty 30.03.

ZOO V LIPSKU: Zahájení sezóny a velikonoční spektákl 30.03.–01.04.

FREITAL U DRÁŽĎAN: Velikonoční středověký spektákl 30.03.–01.04.

VELIKONOCE V TRIXI: hledání velikonočních vajíček s mrožem Trixi 31.03.

VELIKONOCE NA PEVNOSTI KÖNIGSTEIN: Velikonoční zajíček schoval na pevnosti vajíčka 31.03.

ZOO Drážďany: Velikonoce v zoologické zahradě s akcemi pro děti 31.03.–01.04.

DUBEN

SEMPEROVA OPERA: Titus (04.04.) a Coppélia (od 10.04.)

JARNÍ ÚKLID: Obyvatelé Drážďan uklízí břehy Labe 13. 04.

MUZEUM HYGIENY: C´est la vie – Staří mistři versus nové fotografie - výstava prodloužena do 21.04.

DRÁŽĎANY: Fotomaraton - na dvě stovky fotografů se rozběhnou do okolí 27.04.

VÝSTAVIŠTĚ DRÁŽĎANY: Mezinárodní výstava psů 27.–28.04.

STALINGRAD: Dočasná výstava ve vojenském muzeu do 30.04.

VÝHLEDOVĚ

SASKÁ PAROPLAVBA: Prvomájová přehlídka labské flotily 01.05.

DIXIELANDOVÝ FESTIVAL: Když městu vládne Oldtime Jazz... 18.-19.05.

13.07.2013 Drážďanská červencová muzejní noc

16.–18.08.2013 Městské slavnosti v létě na obou březích Labe