15.08.2012, tisková zpráva, Pevnost Königstein

TIP NA NEDĚLNÍ VÝLET: Slavnost nejhlubší saské studny
Akce a zábava pro celou rodinu na pevnosti Königstein v neděli 19.08.2012

FOTO: V neděli 19.08. pořádá pevnost Königstein slavnost nejhlubší saské studny se spoustou akcí a soutěží pro děti a zábavou pro celou rodinu. © Xadventure Outdoorservice GmbH
FOTO: Pohled na hradby a vstupní část pevnosti Königstein, která leží v Saském Švýcarsku, jen pár kilometrů od českého hraničního přechodu Hřensko © Simone Kühn, Thiel PR
FOTO: Pohled na město Königstein, které leží jen pár kilometrů od českého hraničního přechodu Hřensko © Bernd Walther
FOTO: Königsteiská studna je nejhlubší v Sasku. Na její ochranu byl postaven dokonce zvláštní dům. V tomto "Studničním domě" dříve bydlel také studnař, který se o studnu staral, čistil ji a opravoval zařízení na čerpání vody. Jednou ročně se na pevnosti Königstein pořádá na počest této studny Studniční slavnost přinášející zábavu a nové poznatky pro celou rodinu.© Festung Königstein

V neděli 19.08.2012 se na Pevnosti Königstein koná slavnost "Brunnenfest" u příležitosti 443. výročí dokončení nejhlubší saské studny. Od 11 do 17 h je přichystán pestrý program k tématu voda a hornictví mj. naučné i zábavné atrakce pro celou rodinu, soutěže, malování a výtvarná dílna pro děti.
Kapela z horního města Schneeberg slavnost doprovází tradiční dechovou muzikou. Geobiolog Dieter Garten odhalí návštěvníkům tajemství proutkařského umění. V domě Brunnenhaus mohou všichni přihlížet provozu historického zařízení na čerpání vody ze začátku dvacátého století. Návštěvníci si na Königsteinu mohou jako každý rok nechat zdarma provést analýzu vzorku vlastní přinesené vody. A také dostanou příležitost si vlastnoručně vyzkoušet, jak se obrábí pískovec, a to pod vedením uměleckého kameníka a sochaře Jürgena Flecka.
Na ty nejmenší návštěvníky čekají zábavné hry na pohádková témata, výtvarná dílna a malování, jakož i různé soutěže. U pohádkového pramene (tj. malý dětský bazének s vodou) si děti mohou vyzkoušet svou šikovnost při rybaření a při přenášení vody. A jako odměnu si odnést drobné dárky. Kdo chce, může pak u ohně opékat chlebové těsto, což je oblíbená táboráková zábava dětí v Německu.
V Posádkovém kostele "Garnisonskirche" zazní od 12 do 16 hodin každou celou hodinu patnáctiminutový varhanní koncert. Na zdejší jedinečné Jemnichovy varhany bude tentokrát hrát vzácný host až z dalekého Sankt Peterburgu, jedna z nejlepších organistek na světě, paní Margarita Schablowskaja. Na tyto koncerty není zapotřebí žádná zvláštní vstupenka.
Vstupné do pevnosti zahrnuje všechny výstavy, soutěže i akce a je stejné jako ve všední den.
A jaká je historie oné pověstné könisteinské studny?

Psal se 10. srpen léta páně 1569, když na Königsteinu hornický mistr Martin Planer ohlásil dokončení nové, 152,5 metrů hluboké studny. Tím bylo dosaženo nezávislého zásobování pitnou vodou, hlavního předpokladu, aby se ze středověkého hradu mohla v budoucnu stát nedobytná pevnost. Dnes studna slouží už jen k zavlažování zdejšího parku.
Co je v současnosti ještě možné na pevnosti vidět?

Kromě stálých expozic probíhá na Königsteinu až do letošního listopadu speciální výstava ke stoletému výročí záchranné horské služby v Saském Švýcarsku.
V areálu pevnosti Königstein na místech, kde je z hradeb nejhezčí výhled na město, je od letošního dubna rozmístěno osm venkovních tabulí s fotografiemi dokumentujícími záplavy v roce 2002 z pohledu z pevnosti. Všechny fotografie byly pořízeny z levé strany Labe a zobrazují pohled na ničivou povodeň a zaplavené město Königstein. Dalších deset tabulí je k vidění také přímo pod pevností, ve městě Königstein.
Německý název akce: Königsteiner Brunnenfest
(cca 2.800 znaků)

Základní informace:

OTEVÍRACÍ DOBA
letní sezóna: duben – říjen denně 9 – 18 h
zimní sezóna: listopad – březen denně 9 – 17 h
24.12. zavřeno, 31.12. jen do 15:30, pokladna zavírá vždy o hodinu dříve
ADRESA Festung Königstein, 01824 Königstein (Sachsen)
koordináty 50° 55' 8.48'' SŠ, 14° 3' 24.23'' VD
příjezd/mapa www.festung-koenigstein.de/index.php/prijezd.html
VSTUPNÉ
obsahuje použití výtahu a vstup na všechny výstavy