ADVENT 2016 I.

-- NOVINKA - DRÁŽĎANSKÝ TELEGRAM -- Od ledna 2017 budeme rozesílat bezplatný zpravodaj s aktuálními informacemi z Drážďan a Saska ve zkrácené verzi jako tzv. "Drážďanský telegram". Máte-li o něj zájem, přihlaste se prosím na www.drazdany.info/telegram.

Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 09.12.2016 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení.

Fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout na https://goo.gl/photos/UQHD3iXnDjpuDmYs5.

Kompletní vánoční fotogalerie na https://goo.gl/photos/LbtxCx3i2FbtLTvL8.

Sledujete nás už na facebooku? Naše turistická stránka www.facebook.com/drazdany.net a stránka pro nakupování www.facebook.com/drazdany.nakupy.

Susanne Arens a Pavla Kopecká

Susanne Arens (dříve Gertoberens) •  Internationales Marketing Dresden | Mezinárodní marketing Drážďany • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 • D-01069 Dresden | www.internationales-marketing-dresden.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) www.facebook.com/drazdany.netwww.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

STRIEZELMARKT: zahajovací ceremonie ve čtvrtek 24. listopadu 2016

Hlavní drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt začíná každým rokem ve čtvrtek před prvním adventem. Letos tento den připadl na 24. listopad. U příležitosti zahájení 582. Štrýclmarktu se jako každý rok bude konat slavnostní ekumenická bohoslužba v drážďanském kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Bohoslužbu již tradičně hudebně doprovází známý chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor, který slaví letos 800 let od založení. V kostele je místo pro 3000 hostů a vstup je volný. V 16 hodin bude slavnostní zahájení pokračovat na pódiu přímo na náměstí Altmarkt. Představitelé města nakrojí vánoční drážďanskou štolu, která je předzvěstí Štolové slavnosti konané v sobotu 3. prosince, při níž se na náměstí Altmarkt bude krájet několikatunová obří štola. Štola, která se krájí na zahájení Štrýclmarktu není tedy ta známá obří štola, která se prezentuje až v rámci slavnostního průvodu. Je to spíše její menší příbuzná - zvláštností je, že každý rok je o jeden milimetr delší, tento rok 2016 milimetrů.

Vánoční strom na náměstí Altmarkt

Na náměstí Altmarkt stojí letos již od 30. října nový vánoční strom. Je to smrk ztepilý vysoký 23,5 metru z města Pulsnitz. Od roku 1937 rostl u domu Birgit Bohlmannové, která ho městu darovala.

STRIEZELMARKT: Letošní vánoční hrníček na svařák

"Hrníček ze Striezelmarktu se stal žádaným sběratelským objektem, v minulém roce jich zhruba 63 tisíc našlo nového majitele," řekl Dr. Robert Franke, vedoucí oddělení pro hospodářský rozvoj z drážďanského magistrátu. Tento zájem město těší. "Letos si místo jednoho hrníčku odneste klidně dva," dodal Franke. Motivem je v roce 2016 pět zpívajících chlapců z pěveckého sboru Kreuzchor. Důvodem je 800leté výročí založení sboru. Tematicky proto letos ucho hrníčku zdobí houslový klíč. Kreuzchor bude zpívat i při zahájení Striezelmarktu 24. listopadu 2016 odpoledne.

DRÁŽĎANY: 23. Štolová slavnost a průvod městem. Český tlumočník na náměstí Altmarkt. | 03.12.2016

Hlavní událost Štrýclmarktu, Štolová slavnost, začíná v sobotu o druhém adventu tradičně na zámeckém náměstí Schlossplatz, mezi zámkem a schodištěm na Brühlovu terasu, kde se začnou scházet a řadit účastníci štolového procesí a končí na náměstí Altmarkt. Za účasti dvorního kašpara Frölicha se na jevišti bude odvíjet slavnostní a zábavní program vztahující se k historii štoly. Na pódiu na náměstí Altmarkt bude přítomen i český tlumočník, aby českým návštěvníkům zprostředkoval všechna barokní slova její excelence, saského kurfiřta Augusta Silného.

Štrýclmarkt a jeho historie

Letos se drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt uskuteční už po pětisté osmdesáté druhé. Pojďme si připomenout bohatou historii tohoto nejstaršího vánočního trhu v Německu. Ten úplně první drážďanský Štrýclmarkt (Striezelmarkt) trval pouze jeden den. Léta Páně 1434 povolil saský kurfiřt Friedrich II. a jeho bratr vévoda Zikmund konání svobodného trhu den před Štědrým dnem na Altmarktu (Staré tržiště). V následujícím půltisíciletí se drážďanský Štrýclmarkt rozvinul v jeden z nejtradičnějších a nejoblíbenějších vánočních trhů v Německu. Každý rok sem přijíždí okolo 250 obchodníků a trhovců nabízet své zboží, čímž přispívají k uchování pověsti drážďanského Štrýclmarktu jako výkladní skříně tradičního lidového umění.

Vánoční fotosoutěž #go2dresden na facebooku

Fotosoutěž go2dresden na facebooku © DRAZDANY.info

Zahajujeme novou fotosoutěž #go2dresden. Hraje se o víkend v Drážďanech v pětihvězdičkovém Hotel Bülow Palais Dresden, poukazy na nákupy v hodnotě 100 € a další atraktivní ceny. Soutěž naleznete na www.facebook.com/drazdany.net/photos/p.10154382967507798/10154382967507798  nebo www.go2dresden.cz.