leden 2016

přejeme Vám hodně štěstí a zdraví do nového roku 2016 a těšíme se s Vámi na setkání v Drážďanech. Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme. Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 8.1.2016 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení.

Fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout ZDE.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní marketing • Agentur für internationales Marketing • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

BRUSLENÍ V DRÁŽĎANECH: Zimní radovánky na náměstí Altmarkt | 15.01.–28.02.2016

Bruslení na Altmarktu. Svařené víno i něco dobrého na zub. © Bergmann eventgastronomie

Ani ne měsíc po skončení vánočního trhu Štrýclmarkt, se na drážďanském náměstí Altmarkt objeví další příležitost k posezení u svařeného vína i jiným zimním radovánkám. Od pátku 15. ledna do neděle 28. února 2016 tu vyroste bruslařská dráha, bobová skluzavka, lední dráha na metanou, několik dřevěných srubů a větrný mlýn s restaurací, ze kterého bude dokonce sněžit. Vedle sportovního vyžití, se tu lze dobře najíst dále i u různých stánků s občerstvením či ve vyhřátých srubech. Do zábavního areálu na Altmarktu je vstup zdarma.

ZÁMEK MORITZBURG: Popelka přilákala již 60 tisíc návštěvníků | Výstava končí 28.02.2016

Pohádkový zámek Moritzburg a výstava o Popelce © Schloss Moritzburg

Zájem o Popelku je nezlomný. Od otevření v pořadí již čtvrté výstavy o Popelce začátkem listopadu 2015 shlédlo expozici na zámku Moritzburg již 60 000 návštěvníků. Z toho asi 15 procent jich za Popelkou přijelo z České republiky. Všechny texty k výstavě jsou česky i německy. Navíc je k výstavě k dispozici rozsáhlá doprovodná kniha celá v češtině. V oblíbenosti zatím u návštěvníků vede pravý lískový oříšek, který dostanou během prohlídky.

VÝSTAVIŠTĚ DRÁŽĎANY: Veletrh o trendech v bydlení, designu a životním stylu »room+style« | 08.–10.01.2016

Veletrh »room+style« na drážďanském výstavišti představí trendy v bydlení a interiérovém designu © MESSE DRESDEN

Na veletrhu bydlení a životního stylu »room+style« se na drážďanském výstavišti bude od 8. do 10. ledna všechno točit kolem bydlení, módy a umění. Menší exponáty lze na místě koupit, větší objednat. Na cenu za design »staged« bylo letos nominováno jedenáct studujících z českých vysokých škol.

Pro zájemce o bližší informace o nominovaných na cenu "staged", můžete kontaktovat: Prof. Jaroslav J. Polanecký Ph.D. |  Proděkan pro vědu a zahraničí | Fakulta umění a designu | Univerzita J. E. Purkyně, Pasteurova 9, 400 01 Ústi nad Labem. | Prof. Vladimír Kovařík | Vedoucí 3D Design Studia | Univerzita Tomáše Bati | budova U16, tř. T. Bati 4342, 760 01 Zlín

LIPSIUSBAU: Videoinstalace "Lidská province" od režiséra Heinera Goebbelse | 15.01.–10.04.2016

DIE PROVINZ DES MENSCHEN / THE HUMAN PROVINCE © Umělecko-průmyslové muzeum, SKD, foto: Heiner Goebbels

Světově proslulý skladatel a režisér Heiner Goebbels poprvé ukáže v Kunsthalle Lipsiusbau od 15. ledna do 10. dubna 2016 svou videoinstalaci "Die Provinz des Menschen/The human Province". Pro ní sestavil monumentální stěnu z 27 obrazovek. Ve zcela ztemnělé Kunsthalle poběží na obrazovkách současně výjevy ze 45 měst v 25 zemích.

Státní umělecké sbírky Drážďany: Nové výstavy v roce 2016

Ráj na Zemi © Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Foto: Klut/Estel

Hlavní muzea Státních uměleckých sbírek Drážďany pořádají i v roce 2016 výstavy mezinárodního významu. Nejdůležitějšími dějišti světově významných výstav jsou v historickém centru Drážďan kromě známého Zwingeru, také Rezidenční zámek, Albertinum a Lipsiusbau na Brühlově terase.

Země zámků Sasko: přehled výstav a akcí v roce 2016

Zámek Augustusburg ze saské Země zámků © Schlösserland Sachsen

„Země zámků Sasko“ (Schlösserland Sachsen) je se svými více než 40 zámky, hrady a zahradami pravým královstvím výletů. I v nadcházejícím roce bude opět pořádat mnoho výstav, představení i trhů.

NĚMECKO: Dálniční známku v roce 2018 není potřeba!

V roce 2018 dálniční známku osobní automobily zatím ještě potřebovat nebudou © drazdany.info

AKTUALIZACE - červenec 2018 - V roce 2018 není na německých dálnicích potřeba dálniční známka. Jak to bude dále, dáme na tomto místě včas vědět.

Česká média přinesla na jaře roku 2015  informaci, která vytváří dojem, že od ledna 2016 potřebují osobní automobily na německých dálnicích dálniční známku. Není tomu tak. Podle plánů německého ministra dopravy Alexandra Dobrindta mají být sice do financování německých silnic co nejdříve zapojeni i zahraniční řidiči osobních automobilů, ale kdy tomu tak bude, zatím není jisté.