advent 2015 (I.)

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 14 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2015-11-17_Drazdansky-zpravodaj-prvni-advent.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 11.12.2015 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Procházka vánočními Drážďany pro tisk a média. | V úterý 1. a 8. prosince Vás zveme do Drážďan na prohlídku hlavních vánočních trhů a drážďanských pamětihodností. Prosíme o předchozí přihlášení!

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní marketing • Agentur für internationales Marketing • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

ŠTRÝCLMARKT: zahajovací ceremonie ve čtvrtek 26. listopadu 2015

Foto: Slavnostní nakrojení štoly během zahájení Štrýclmarktu. Nejedná se ale o obří štolu - ta se představí až během Štolové slavnosti. © Mike Schiller, Meidresden.de

Hlavní drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt začíná každým rokem ve čtvrtek před prvním adventem. Letos tento den připadl na 26. listopad. U příležitosti zahájení 581. Štrýclmarktu se jako každý rok bude konat slavnostní ekumenická bohoslužba v drážďanském kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Bohoslužbu již tradičně hudebně doprovází známý chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor. V kostele je místo pro 3 000 hostů a vstup je volný. V 16 hodin bude slavnostní zahájení pokračovat na pódiu přímo na náměstí Altmarkt. Představitelé města nakrojí vánoční drážďanskou štolu, která je předzvěstí Štolové slavnosti konané v sobotu 5. prosince, při níž se na náměstí Altmarkt bude krájet několikatunová obří štola. Štola, která se krájí na zahájení Štrýclmarktu není tedy ta známá obří štola, která se prezentuje až v rámci slavnostního průvodu. Je to spíše její menší příbuzná - zvláštností je, že každý rok je o jeden milimetr delší, tento rok 2015 milimetrů.

Vánoční trh na náměstí Neumarkt. Slavnostní zahájení 27.11.2015

Romantické Vánoce jako před sto lety na náměstí Neumarkt © NeulandZeitreisen

Slavnostním požehnáním faráře kostela Frauenkirche, Holgera Treutmanna, bude 27.11. kolem 18 hodiny oficiálně zahájen vánoční trh »Advent na náměstí Neumarkt«. Pět minut chůze od Striezelmarktu se přenesete do roku 1900. Na šedesát věrných replik historických stánků tu ukrývá jak  tradiční řemesla, tak něco dobrého k jídlu a pití. Vánoce jak z obrázkové knížky do posledního detailu. A vše milejší a klidnější. Místo plastových kelímků hladké porcelánové šálky, místo hudby z tlampačů, sboristé a živá hudba.

REZIDENČNÍ ZÁMEK: Disegno v Kupferstichkabinetu | 21.11.2015–29.03.2016

Forsythe, Wiliam (30.12.1949) „Human writes“ - uhlokresba 1934 x 942 mm Kupferstichkabinet, Státní umělecké sbírky Drážďany © Wiliam Forsythe, Foto: Herbert Boswank

Výstava »Disegno« ukazuje nekonečné aspekty kreslířského umění 21. století. Do 29. března 2016 prezentuje čtrnáct umělců nekonvenční kresby, na míle vzdálené běžné představě kresby tužkou na papír. V Kupferstichkabinetu se návštěvníci v němčině a angličtině dozvědí, jak se tančí obrazy, tká písmo a maluje větrem. Kupferstichkabinet se nachází v nejvyšším patře Rezidenčního zámku v drážďanském historickém centru Altstadt.

Procházka vánočními Drážďany pro tisk a média | 1. a 8.12.2015

Drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt © Sylvio Dittrich, LHD

Štrýclmarkt a jeho historie

Striezelmarkt © Landeshauptstadt Dresden, Amt für Wirtschaftsförderung / Foto: Sylvio Dittrich

Letos se drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt uskuteční už po pětisté osmdesáté první. Pojďme si připomenout bohatou historii tohoto nejstaršího vánočního trhu v Německu. Ten úplně první drážďanský Štrýclmarkt (Striezelmarkt) trval pouze jeden den. Léta Páně 1434. povolili saský kurfiřt Friedrich II. a jeho bratr vévoda Zikmund konání svobodného trhu den před Štědrým dnem na Altmarktu (Staré tržiště). V následujícím půltisíciletí se drážďanský Štrýclmarkt rozvinul v jeden z nejtradičnějších a nejoblíbenějších vánočních trhů v Německu. Každý rok sem přijíždí okolo 250 obchodníků a trhovců nabízet své zboží, čímž přispívají k uchování pověsti drážďanského Štrýclmarktu jako výkladní skříně tradičního lidového umění.