KVĚTEN 2015

fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 39,8 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2015-04-20_Drazdansky-zpravodaj-kveten.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 08.05.2015 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.net | www.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

MÍŠEŇ: Výstava »Na zdraví!« na zámku Albrechtsburg o tisícileté historii piva v Sasku | od 24.04.2015

Výstava na zámku Albrechtsburg v Míšni dokazuje, že v Sasku milují dobré pivo - a to už tisíc let © Schloesserland Sachsen, Foto: Sylvio Dittrich

Nejstarší saský zámek Albrechtsburg v Míšni připravil mimořádnou výstavu »Na zdraví! Tisíc let piva v Sasku«. A proč zrovna o pivu? Od první zmínky o výrobě medového piva na zámku totiž letos uplynulo celých tisíc let! A ona první zmínka o vaření piva v Sasku v kronice biskupa Dětmara z Merseburgu měla nadmíru pádný důvod: 13. září léta páně 1015 napadl polský vévoda Měšek II. se svým vojskem Míšeň a Albrechtsburg zapálil. Pro nedostatek vody uhasily „statečné ženy z Míšně“ oheň tekutinou, která byla právě po ruce - medovým pivem.

BAD SCHANDAU: Slavnost vlny v Centru národního parku | 26.04.2015

Slavnost vlny představuje naprosto ideální program pro rodiny s dětmi

V neděli 26. dubna 2015 se v zahradě Centra Národního parku Saské Švýcarsko v Bad Schandau koná tradiční »Slavnost vlny / Wollfest«. I během již 12. ročníku se vše bude točit kolem stříhání oveček a toho, co je možno z vlny vyrobit. Očekávají se stovky návštěvníků. Slavnost vlny je jednou z největších a zároveň nejoblíbenějších akcí Centra Národního parku.

SASKÁ PAROPLAVBA: Prvomájová přehlídka labské flotily | 01.05.2015

Prvomájová přehlídka parníků z flotily Saské paroplavební společnosti © LHD, Sylvio Dittrich

Na prvního máje můžete v Drážďanech vidět velkolepou přehlídku nejstarší a největší parní flotily na světě. Saská paroplavba pořádá oblínebou přehlídku každoročně u příležitosti zahájení letní sezóny.

SASKÉ ŠVÝCARSKO: jízdy historických tramvají z Bad Schandau do údolí Křinice 01.05.2015

Žlutá křinická tramvaj Kirnitzschtalbahn na trati v Saském Švýcarsku © OVPS.de

1. května se uskuteční tradiční májové jízdy historických tramvají z Bad Schandau do údolí řeky Křinice. Tento den se na trať nasadí celý vozový park, včetně historické soupravy MAN z roku 1928. Pro jízdy historickými vlaky jsou vydávány zvláštní jízdenky vycházející z originálů z roku 1928.

OBRAZÁRNA STAŘÍ MISTŘI: České prohlídky pro veřejnost | 2017

Obrazárna Staří mistři nabízí prohlídky s českým výkladem © drazdany.info

Od letošního jara se pořádají veřejné české prohlídky v Obrazárně Staří mistři. Návštěvníci se dozví zajímavosti o nejvýznamnějších dílech světově proslulé sbírky jako je Raffaelova Sixtinská Madona, Corregiova Svatá noc či Vermeerova Dívka čtoucí dopis. Celosvětová sláva Obrazárny Starých mistrů se zakládá na kvalitních sbírkách nejslavnějších mistrovských děl.

Ve dnech 10.06., 17.06., 01.07., 05.07., 06.07., 28.09., 30.09., 07.10., 14.10., 21.10., 28.10. a 17.11.2017 vždy ve 12:30. Sraz u pokladny.

DIXIELANDOVÝ FESTIVAL: Když městu vládne Oldtime Jazz | 10.-17.05.2015

Nedělního dixielandového průvodu centrem města se opět zúčastní i česká skupina Brass Band Rakovník © Hendrik Meyer

V polovině května se v Drážďanech koná již 45. ročník mezinárodního dixielandového festivalu. Po týdnu koncertů známých kapel konaných na různých místech Drážďan včetně paluby historických parníků Saské paroplavební společnosti, vyvrcholí celý festival o letničním víkendu 16.–17.5.2015 dixielandovou mílí na bulváru Prager Strasse a nedělní přehlídkou a průvodem hudebních souborů.

ZÁMEK HARTENFELS V TORGAU: „Luther a knížata“ - výstava k pětistému výročí reformace | od 15.05.2015

Malebné renesanční město Torgau na Labi a zámek Hartenfels jsou považovány za politické centrum reformace Martina Luthera © Státní umělecké sbírky Drážďany, foto: Hans Christian Krass

První národní mimořádná výstava „Luther a knížata“  ve městě Torgau na zámku Hartenfels zve na cestu časem do prostředí Martina Luthera, který v roce 1517 zveřejněním svých 95 tezí kritizujících církev zpochybnil obraz světa své doby. Torgau - jedno z nejkrásnějších renesančních měst Německa, které dnes již skoro upadlo v zapomnění, leží mezi Drážďany, Lipskem a Wittenbergem. Jako rezidence saských kurfiřtů bylo Torgau politickým centrem reformace a dodnes se svými zhruba 500 památkově chráněnými stavbami ve stylu pozdní gotiky a renesance toto malé malebné město vypovídá o této epoše. Výstava v kurfiřtském kancléřství a superintendatuře nechává na tomto historickém místě znovu ožívat jedinečná umělecká díla, dokumenty a skvosty období reformace.

Barokní zahrada Großsedlitz: Saské dny citrusů | 23.-24.05.2015

O víkendu 23.-24.05.2015 proběhne v oranžériích v barokní zahradě Großsedlitz výstava citrusů © Schlösserland Sachsen

Barokní zahrada Großsedlitz zve návštěvníky na třetí floristickou výstavu „Saské dny citrusů“. O květnovém víkendu se v horních oranžériích bude vše točit kolem ušlechtilých citrusových plodů. Saské zahrady opatrují své cenné sbírky rostlin jako poklad, který dal vyniknout i estetickým kvalitám oranžérií. Barokní zahrada Großsedlitz se dvěma reprezentativními historickými oranžériemi a zdravými stromky trpkých pomerančů nemá v Německu obdobu a je ideálním místem pro konání výstavy citrusů.

LETIŠTĚ DRÁŽĎANY A LEIPZIG/HALLE: v létě 2015 přímými lety do více než 50 destinací

Uvítací sprcha pro novou linku společnosti SWISS Drážďany - Zürich, která létá až dvakrát denně © Mitteldeutsche Flughafen AG

Od května létá z Drážďan společnost Condor do 4 destinací u Středozemního moře. Na novém letním letovém řádu letiště Leipzig/Halle nově stojí Brač, Dubrovník a Split v Chorvatsku. Letní letový řád platí do 24. října 2015 na letištích Leipzig/Halle a Drážďany. Obě letiště, zastřešená pod firmou Mitteldeutsche Airport Holding, nabízí širokou škálu cílů v Německu, Evropě, Severní Africe i Přední Asii. Letové řády umožňují spojení do řady destinací po celém světě pouze s jedním přestupem. Přes 50 destinací je dostupných přímými lety. Nejoblíbenějšími cíli pro dovolenou bude v této sezóně Antalya, Malorca a Kréta.  Švýcarská letecká společnost SWISS pak obě letiště denně spojuje s letištěm v Curychu.