Drážďanský zpravodaj: 4. Advent 2011

Drážďany na 4. advent: tento rok opět Hornická slavnost s přehlídkou

tuto sobotu, tedy 17.12.2011, přivítá drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt na 500 příznivců krušnohorské hornické tradice v dobových uniformách. Ti projdou historickým městem a uspořádají koncert na náměstí Altmarkt. Pořadatelé přislíbili dokonce i účast českého hornického spolku z Měděnce u Klášterce nad Ohří. Tato přehlídka navazuje na tradice krušnohorských hornických průvodů a v Drážďanech se koná od roku 2005 pravidelně každý lichý rok.

Na Štrýclmarktu se s krušnohorskými tradicemi setkáte doslova na každém kroku. Ve stáncích krušnohorských uměleckých řezbářů si můžete například všimnout klasických dřevěných figurek. Představují krušnohorské horníky, a to ve formě louskáčků či stojánků na vánoční františky.

Lidového umění se týká i letošní vánoční výstava v nádherně vyzdobeném Městském muzeu, kde je k vidění 45 betlémů a 11 metrů dlouhý model železnice ukazující Drážďany v roce 1910.

Hledáte-li vhodný dárek či suvenýr z vánočních trhů, může to být například pulsnický perník či hodnotný stříbrný štolový nůž s porcelánovou střenkou.

A v rámci našeho seriálu „Drážďany z výšky“ se tentokrát nevypravíme na radniční věž, jak jsme slíbili koncem listopadu, jelikož ta je bohužel v zimním období pro veřejnost zavřená, ale jako náhradu jsme zvolili výhled z více jak třicetimetrového obřího lunaparkového kola, které se nachází za sochou Zlatého jezdce na pravé straně Labe na náměstí Neustädter Markt v blízkosti vánočního trhu na ulici Haupstrasse, který je plný regionálních a mezinárodních labužnických specialit. Jelikož zejména o adventních sobotách není v Drážďanech lehké zaparkovat, přinášíme informace o elektronickém parkovacím systému monitorujícím volná místa.

Máte-li vyhlídnuto nějaké „své“ speciální drážďanské téma, můžete nás kdykoliv kontaktovat, telefonicky či mailem. S radostí Vám připravíme podkladové materiály v češtině, včetně fotografií a v případě potřeby Vám zprostředkujeme partnery pro interview či domluvíme termíny schůzek včetně tlumočení. Drážďanský adventní zpravodaj připravuje a vydává Česko německá agentura pro komunikaci z pověření Města Drážďany.

Přejeme Vám krásné Vánoce a těšíme se na shledanou v Drážďanech!

Susanne Gertoberens • Deutsch -Tschechische Agentur für Kommunikation
mobil +49 172 2876891 • ☎ +49 351 88961071

- - -

Dresden Marketing GmbH • Referent Presse- und Öffentlichkeitsarbeit
fax +49 351 50173-137 • ☎ +49 351 50173-130

Drážďanský zpravodaj ke stažení jako PDF soubor (cca 1 MB)

Obsah aktuálního vydání

Hlavní zprávy

ŠTRÝCLMARKT: Hornická slavnost s přehlídkou historických uniforem

ZAJÍMAVOST: Krušnohorský louskáček a františky

VÁNOČNÍ VÝSTAVA: Betlémy ze Salcburku v Městském muzeu

VÁNOČNÍ DOBROTY (IV.): Pulsnický perník, pulsnické dlažební kostky

TIP NA VÁNOČNÍ DÁREK: Štolový nůž z Drážďan

DRÁŽĎANY Z VÝŠKY (VI.): Obří kolo u Zlatého jezdce

INFORMACE: Parkování v centru Drážďan

FOTOGRAFIE PRO TISK: Drážďanský mediální server

Odkazy na další informace

PRODEJNÍ NEDĚLE: Čtvrtý advent (18.12. 12-18 h)
ADVENT V DRÁŽĎANECH: program trhů, výstav, koncertů...
BROŽURA: Drážďany o vánoční době 2011
ADVENTNÍ VLAKY: Z Ústí na Labem do Drážďan na vánoční trhy

Odkazy na minulé drážďanské zpravodaje

Tiráž

Hlavní zprávy

ŠTRÝCLMARKT: Hornická slavnost s přehlídkou historických uniforem

DE: Bergmannsfest mit Bergparade

KDY: v sobotu 17.12.2011, 15:30 řazení přehlídky na náměstí Neumarkt před kostelem Frauenkirche, 16:00 zahájení přehlídky, průchod historickým městem přes náměstí Altmarkt k prostranství před palácem kultury Kulturpalast, 16:45 tradiční závěrečná ceremonie – velký koncert hornických kapel na náměstí s účastníky průvodu

KDE: centrum Drážďan, mj. náměstí Neumarkt a Altmarkt

http://mesto.drazdany.info/stryclmarkt-slavnosti/hornicka-promenada (CZ)

Foto: Historická přehlídka hornických uniforem na Štrýclmarktu © LH Dresden / Sylvio DittrichV čase vánočním se v řadě krušnohorských měst konají hornické přehlídky. A od prosince 2005, každý druhý rok, také v Drážďanech. V tradičních uniformách se jí účastní 18 původních hornických spolků a 3 kapely. Na 500 hudebníků a osob v dobových krojích tvoří tento průvod, jenž prochází Starým Městem (Altstadt), od kostela Frauenkirche na náměstí Neumarkt, podél nástěnného obrazu "Fürstenzug" (tj. Průvod knížat), Rezidenčního zámku a barokního komplexu Zwinger až k vánočnímu trhu "Štrýclmarkt" na náměstí Altmarkt. Tam je průvod zakončen závěrečnou hornickou slavnostní ceremonií.

Letos svou účast přislíbil i český spolek z Měděnce u Klášterce nad Ohří (okres Chomutov).

Více než 60 tradičních hornických spolků sdružených v Saském zemském svazu pečuje o další existenci a rozvoj hornické tradice v Sasku. K této tradici patří také bezpočet hornických písní a melodií, jejichž tóny pravidelně zaznívají z nástrojů a úst členů 14-ti hornických kapel.

Život jak na německé tak na české straně Krušných hor je již po staletí formován hornickou tradicí. I když tamější doly jsou již dlouho opuštěné, zaznívá jejich někdejší sláva dodnes. Například v každodenním pozdravu zdejších obyvatel: "Glück auf" čili "Zdař bůh". Oba pozdravy se podobají foneticky více než obsahově, leč jejich smysl je stejný: jde o přání šťastného opětovného návratu.

ZAJÍMAVOST: Krušnohorský louskáček a františky

DE: Nussknacker und Räuchermänner

Foto: Krušnohorský louskáček ze Štrýclmarktu © Seiffener Volkskunst e.G.Oblíbenou vánoční ozdobou i suvenýrem z drážďanských vánočních trhů jsou ručně vyřezávané dřevěné figurky, které představují tradiční krušnohorská povolání, například horníky. Tyto postavičky mohou mít zároveň i užitnou hodnotu, a to dvojím způsobem. Jednak jako louskáčky ořechů a jednak jako stojánky na vonící vánoční františky. Tyto soustružené postavičky s plnovousem ze zaječí kožešiny s neopakovatelným vtipem představují policisty, strážníky, myslivce či dokonce samotného krále, kouřícího dýmku či louskajícího jeden z oříšků, který mu lid připravil.

Foto: Krušnohorský louskáček ze Štrýclmarktu © Seiffener Volkskunst e.G.

VÁNOČNÍ VÝSTAVA: Betlémy ze Salcburku v Městském muzeu

DE: Weihnachten im Landhaus, „Kripperl Schaun“ - Das Salzburg Museum zu Gast in Dresden

KDE: Stadtmuseum Dresden, Wilsdruffer Straße 2, 01067 Dresden, 2. poschodí

KDY: do 29. ledna 2012, út-ne 10-18 h, pá 10-19 h, pondělí zavřeno

VSTUPNÉ: 4 / 3 €, pá (mimo svátků) od 12 h zdarma, celoroční do městských muzeí: 20 / 17 €

www.stadtmuseum-dresden.de/ (DE)

Foto: Betlém z Pinzgau, 1968, Salzburg Museum

Na výstavě je k vidění 45 betlémů. Ty Vám zprostředkují náhled do fascinujícího světa téměř 300leté historie výroby betlémů v salcburském regionu. Nejstarší z nich je mechanický betlém z období kolem roku 1700, nejnovější pak keramický betlém rakouského umělce Vincenta Schreinera z roku 1992.

Vánoční výstavu připravilo drážďanské Městské muzeum ve spolupráci s muzeem partnerského města Salcburk a doplnilo ji o krušnohorské betlémy vypůjčené z Muzea lidového umění.

V druhém patře Městského muzea, ve vedlejší místnosti je každoročně o Vánocích možné uvidět také model železnice, který byl vytvořen v 70. letech 20. století. Tento model představuje Drážďany, tak jak vypadaly v roce 1910. Model, který tvoří 8 vlaků, 2 tramvaje, 1 tovární vláček a který zobrazuje železnici vedoucí přes Labe ze čtvrti Neustadt směrem k hlavnímu nádraží, je celkem 11 metrů dlouhý a obsahuje i cigaretovou továrnu ve tvaru mešity Yenidze či drážďanské výstaviště, vše pokryté bílou vrstvou sněhu. Model je k vidění do 8. ledna 2012.

VÁNOČNÍ DOBROTY (IV.): Pulsnický perník, pulsnické dlažební kostky

DE: Pulsnitzer Pfefferkuchen, Lebkuchen, Magenbrot, Pflastersteine

Foto: Dobroty ze Štrýclmarktu © drazdany.infoNěmecky se perník řekne „pfefakůchn“, což je složenina ze slov pepř a koláč. Důvodem tohoto názvu je koření, které toto vánoční a velikonoční a původně postní pečivo obsahuje. Sice to není pepř, ale i v českém slově perník lze ten pepř vytušit také. Důvodem je středověk. Tehdy lidé totiž neznali názvy jednotlivých koření a pro zjednodušení tedy všemu říkali prostě pepř. Již v roce 1558 směli pulsničtí pekaři péci perník určený k prodeji a dnes o více jak 450 let později stále v tomto „Městečku perníku“ peče perník tradičním způsobem osm pekařů sdružených do profesního svazu i jedna velkopekárna. Můžete zde navštívit dokonce ukázkovou dílnu, pečení si sami vyzkoušet či jít do muzea perníku. Ale pravý puslnický perník je k dostání i v Drážďanech na vánočních trzích. Jeden stánek je dokonce i celoročně na ulici Prager Strasse. Prodává se tu tradiční plněný perník, ale například i perníková specialita zvaná „pflastaštajne“ čili dlažební kostky. Označení je vcelku trefné, jelikož specialitu lze dle tvrdosti takto vskutku popsat. Na chuti jí to však rozhodně neubralo. Ba naopak, směs vánočního koření a několik týdnů zrající těsto dává pulsnickým perníkům velmi neopakovatelnou a lahodnou chuť.

Foto: Dobroty ze Štrýclmarktu © drazdany.info

TIP NA VÁNOČNÍ DÁREK: Štolový nůž z Drážďan

DE: Original Dresdner Stollenmesser | www.koch-bergfeld.de

KDE: k dostání např. v cukrárně Kreuzkamm v podloubí na západní straně náměstí Altmarkt

Foto: Dárek z Drážďan: hodnotný štolový nůž ze stylové cukrárny Kreuzkamm © LHD, Sylvio DittrichNejvětšími atrakcemi drážďanského Štrýclmarktu je obří několikatunová štola a obrovský štolový nůž 1,60 metrů dlouhý a 12 kg těžký, který je historicky věrnou napodobeninou nože, jenž si pro jednu ze svých velkolepých barokních oslav nechal zhotovit saský panovník August Silný v první polovině 18. století.

Štolový nůž běžné velikosti je součástí téměř každé pravé saské domácnosti, stejně jako svítící ochranovská hvězda či obloukový adventní svícen zdobící okna. Štolový nůž slouží ke krájení saské vánoční speciality – drážďanské štoly. Tato pochoutka se peče dlouho dopředu, aby na Štědrý den byla náležitě uležená. Potom se krájí speciálním způsobem. Štolový bochník se rozkrojí nejdříve na dvě poloviny a oba konce se poté přisunují k sobě, aby povrch řezu neosychal. Říká se, že štola je tak trvanlivá, že její poslední kousek se jí až o Velikonocích. A určitě to bude pravda, jelikož je zpravidla se slevou k dostání ještě dlouho po Štědrém dnu.

Licenční práva na výrobu historické repliky Augustova štolového nože v praktické velikosti (35 cm) získal v roce 1994 výrobce příborů, brémská manufaktura Koch & Bergfeld. Nůž se vyrábí ve třech provedeních, stříbrný, postříbřený a s porcelánovou rukojetí a jejich cena se pohybuje zhruba zhruba kolem sto třiceti až dvě stě €. Nůž je k dostání ve všech pobočkách firmy Koch & Bergfeld, v klenotnictví Georg Leicht v hotelu Kempinski v paláci Taschenbergpalais a také v cukrárně Kreuzkamm v podloubí přímo na západní straně náměstí Altmarkt.

DRÁŽĎANY Z VÝŠKY (VI.): Obří kolo u Zlatého jezdce

DE: Riesenrad am Goldenen Reiter, Schubert's Riesenrad, Neustädter Markt

KDY: denně 11-19 h, pá-so 11-20 h,

VSTUPNÉ: 3 € / děti 2,50 €

Foto: Obří kolo za sochou Zlatého jezdce na pravé straně Labe ve čtvrti Neustadt © drazdany.infoKdyž se z historického centra Drážďan vydáte po mostě Augustusbrücke na pravou stranu Labe, už z dálky uvidíte obří ruské kolo. Jakmile se začne stmívat, rozsvítí se 10 tisíc zářivek, které kolo zdobí a osvětlují. Z 35metrové výšky je překrásný výhled na labské břehy i na historické centrum Drážďan. Kolo bylo zkonstruováno a vyrobeno v Nizozemí, pohání jej 4 motory a provozuje jej drážďanská rodina Schubertových. Před kolem stojí historický jezdecký pomník saského kurfiřta a polského krále Augusta Silného zvaný Zlatý jezdec. Touto sochou začíná pěší zóna Hauptstrasse, kde se pravidelně konají nejrůznější trhy. Nyní jsou zde malebné vánoční trhy, na nichž najdete stánky s regionálními i mezinárodními kulinářskými specialitami, například medovinou. Přímo pod kolem je stánek s 12 druhy vánočních nápojů „na zahřátí“ (cena: 2-5 €).

INFORMACE: Parkování v centru Drážďan

DE: Parken, Parkplatz, Parkhaus, Parkautomat

www.dresden.de/Parken (DE) | http://mesto.drazdany.info/parkovani (CZ)

Elektronický parkovací systém v DrážďanechNa výše uvedeném německém webu najdete seznam drážďanských parkovišť včetně parkovacích domů a podzemních garáží. Tento interaktivní portál ukazuje v levém sloupci celkový počet parkovacích míst a v pravém sloupci aktuální počet volných míst na jednotlivých parkovištích, která jsou v tomto monitorovacím systému integrována. Kliknutím na jednotlivá parkoviště se Vám zobrazí fotografie vjezdu do garáže, adresa pro navigaci, cena parkování, otevírací doba a odkaz na polohu parkoviště na plánku města (Stadtplan). Ceny parkování se v Drážďanech pohybují kolem 3-6 € za tři hodiny parkování a jsou většinou omezeny maximální denní sazbou, která činí mezi 12 - 28 €. Krátkodobé parkování je výhodné v podzemní garáži v Altmarkt-Galerie, která je však v době konání trhů na náměstí Altmarkt většinou plně obsazená. Navíc nemá maximální sazbu za celodenní parkování. Dobrým tipem je nová nadzemní garáž v nákupním centru Centrum-Galerie na Prager Str., která je od náměstí Altmarkt vzdálená zhruba 400 metrů. Tam stojí parkování na hodinu 1,50 €, sazba za celý den je 3,5 €. Levné je parkování v Schießgasse, které stojí 6 € na den, a v neděli a o svátcích pak jen 3 € za den.

POZOR: Všechny tyto údaje se mění, takže si před zaparkováním zkontrolujte, jaké jsou aktuální ceny parkoviště Vaší volby.

FOTOGRAFIE PRO TISK: Drážďanský mediální server

download fotografií vánočních Drážďan v tiskové kvalitě www.mediaserver.dresden.de (DE / EN)

Máte-li zájem od fotografie vánočních Drážďan, můžete se zaregistrovat na oficiálním mediálním serveru.

Registrační formulář na adrese www.mediaserver.dresden.de/register.php je k dispozici v angličtině a v němčině, jazyk se přepíná v horní části stránky. Při registraci je nutné vyplnit jméno, příjmení a adresu, případně i jméno periodika, v němž fotografie budou otištěny a souhlasit s podmínkami používání serveru. Některé fotografie jsou k dispozici i bez registrace, ale je to jen velmi omezený výběr. Po registraci se pomocí uživatelského jména (Username) a hesla (Password) přihlásíte a zadáte slovo „Striezelmarkt“. Zobrazí se Vám dostupné fotografie včetně popisu v angličtině a v němčině a jména autora, které je vždy nutno u fotografií uvádět. Pro snadnější stažení fotografií můžete využít funkci „my collection baskets“, která Vám umožní vybrané fotografie ukládat do složek, které lze posléze najednou stáhnout v jednom komprimovaném souboru zip.

Fotografie z výše uvedených článků:

Foto: Krušnohorský louskáček ze Štrýclmarktu © Seiffener Volkskunst e.G.

Foto: Betlém z Pinzgau, 1968, Salzburg Museum

Foto: Dobroty ze Štrýclmarktu © drazdany.info

Tématické fotografie vánočního trhu Štrýclmark

Foto: Vánoční trh Štrýclmark v Drážďanech © Torsten Hufsky

Foto: Obří klasický krušnohorský obloukový svícen © Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich

Foto: Nostalgický kolotoč na vánočním trhu Štrýclmarkt © Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich

Odkazy na další informace

Následující témata byla obsažena v některém z minulých zpravodajů, proto uvádíme jen odkazy:

PRODEJNÍ NEDĚLE: Čtvrtý advent (18.12. 12-18 h)

http://mesto.drazdany.info/prodejni-nedele (CZ)

ADVENT V DRÁŽĎANECH: program trhů, výstav, koncertů...

http://mesto.drazdany.info/vanoce (CZ)

BROŽURA: Drážďany o vánoční době 2011

http://mesto.drazdany.info/brozura-vanoce (CZ)

ADVENTNÍ VLAKY: Z Ústí na Labem do Drážďan na vánoční trhy

http://mesto.drazdany.info/adventni-vlaky (CZ)

Upozornění: Regionální jízdenka LABE-ELBE platí také jako jednodenní jízdenka na městskou dopravu v Drážďanech i na tamní příměstské vlaky, jimiž lze podniknout výlet například do Míšně nebo na zámek Moritzburg. Jízdenka Labe-Elbe neplatí na vlaky EuroCity (EC), pouze na regionální dopravu a na v článku uvedené mimořádné víkendové adventní vlaky.

Odkazy na minulé drážďanské zpravodaje

Řadu aktuálních prosincových akcí najdete také ve dvou minulých vydáních zpravodaje viz:

VSTUPNÉ: Je-li vstupné uvedeno s lomítkem např. 10 € / 7,50 € znamená druhé číslo zlevněné vstupné (podmínky pro zlevněné vstupné se u jednotlivých akcí liší, většinou jsou slevy poskytované studentům, zdravotně postiženým, nezaměstnaným, výjimečně také seniorům – nárok na slevy je zpravidla nutné doložit průkazem)

Tiráž

Skyline