Mediální zpravodaj – DrážďaNSKÝ ADVENT (III.)
VÁNOCE V DRÁŽĎANECH A OKOLÍ 2014

nejstarší německý vánoční trh - drážďanský Štrýclmarkt - bude slavnostně zahájen již tento čtvrtek odpoledne. O průběhu zahájení a programu Štrýclmakrtu jsme Vás informovali již v minulém zpravodaji. | Fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 22 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2014-11-24 _Drazdansky-zpravodaj-advent-III.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Vánoční FOTOGRAFIE v tiskové kvalitě najdete v samostatném článku. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 12.12.2014 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Těšíme se na shledanou v adventních Drážďanech!

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.netwww.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

HLAVNÍ UDÁLOST DRÁŽĎANSKÉHO ŠTRÝCLMARKTU: Štolová slavnost | 06.12.2014

Kolem poledne dorazí štolové procesí na náměstí Altmarkt, kde bude obří štola nakrojena obřím štolovým nožem a poté rozprodána návštěvníkům. Část výtěžku z prodeje obří štoly bude věnována na dobročinné účely. © Schutzverband Dresdner Stollen

Hlavní událostí Štrýclmarktu je každým rokem Štolová slavnost o druhé adventní sobotě - letos tedy slavnost připadne na sobotu 06.12.2014. Na celý den je připraven bohatý program, ale největší atrakcí je štolové procesí, které vyjde v 11:00 hodin od náměstí Schlossplatz a bude procházet centrem města. Na jednom z vozů se poveze i obří štola. Nejmalebnější částí je moment, kdy procesí prochází ulicí Augustusstraße s nástěnným obrazem knížecího průvodu »Fürstenzug«.

Příprava na štolovou slavnost: montáž obří štoly | 30.11.2014

Montáž obří štoly ze štolových plátů © Schutzverband Dresdner Stollen e. V.

Každým rokem jsou pekaři a cukráři zhruba 130 pekařstvích v Drážďanech a okolí vyzváni, aby svým uměním pomohli při sestavení obří štoly a do první adventní neděle připravili štolové pláty. U letošního zrodu obří štoly jim bude pomáhat nejen štolová dívka Luise Fischer, ale i starostka Drážďan Helma Orosz. Obří štola určená pro Štolovou slavnost se nepeče vcelku jako ta první z roku 1730, ale skládá se ze zhruba 400 štolových plátů, z nichž každý váží kolem osmi kilogramů. Pláty jsou přímo na štolovém voze spojeny cukrovou hmotou a vytvarovány, aby výsledek co nejlépe připomínal drážďanskou štolu. Takto vzniklé několikatunové dílo je nakonec ještě potřeno vrstvou másla a posypáno moučkovým cukrem. K vykouzlení tohoto giganta před zraky novinářů a televizních štábů stačí pekařům a cukrářům jen několik hodin. V loňském roce se superštolu na štolovém voze podařilo sestavit během rekordních čtyř hodin. Přesná váha štoly není známa hned po sestavení, ale zjišťuje se až před zahájením štolového procesí. Loni štola překonala svou váhou 4.246 kilogramů o 46 kg váhu gigantické štoly z roku 2000, jež se pyšní zápisem do Guinessovy knihy rekordů.

ŠTRÝCLMARKT: Plaťte o Vánocích tolary!

U stánků na Štrýclmarktu můžete obchodníkům platit až do Štědrého dne i v tolarech, které se dají předem zakoupit v turistických informačních centrech v Drážďanech.  © Landeshauptstadt Dresden

K 580. výročí vánočního trhu »Striezelmarkt« si pořadatelé připravili jednu novinku, kterou je vlastní platidlo. Obchodníci na Štrýclmarktu tak nepřijímají pouze eura, ale i tolary. Chcete-li si zpestřit vánoční nakupování nebo udělat radost dětem, můžete si eura předem „vyměnit“ za tolary. Za 10 eur získáte 11 tolarů, kterými můžete platit u všech obchodníků na Štrýclmarktu. Jeden tolar přitom odpovídá jednomu euru, takže ten jedenáctý dostanete jako pozornost. Tolary jsou k dostání v turistických informacích přímo na Štrýclmarktu na náměstí Altmarkt, na hlavním nádraží a u kostela Frauenkirche.

ŠTRÝCLMARKT: Vyzkoušejte saské bílé svařené víno

Na Štrýclmarktu můžete ochutnat i saské bílé svařené víno, třeba z vinařství zámku Wackerbarth © Schloss Wackerbarth

Asi každý má vánoční trhy spojené i s vůní svařeného vína. Většinou se nám sice vybaví hrneček horkého červeného vína. Saskou adventní klasikou je však i bílé svařené víno. Tuto vánoční specialitu nabízí na Štrýclmarktu u svého stánku vinařství Wackerbarth, které své horké víno s názvem »Weiß & Heiß« připravuje dle originálního receptu z roku 1834.

ZÁMEK MORITZBURG: Vánoční třpyt z Čech | mimořádná výstava od 15.11.2014

Mimořádná výstava o vánočních tradicích a zvycích v Čechách bude na Moritzburgu k vidění do 4. ledna 2015. © Schlösserland Sachsen, Schloss Moritzburg

Zámek Moritzburg zahájil 15. listopadu novou mimořádnou výstavu „Vánoční třpyt z Čech - tak slaví naši sousedé“, která bude v barokních zámeckých prostorách až do 4. ledna 2015 prezentovat historickou i současnou vánoční tradici z Čech. Přitom pokračuje Moritzburg v dlouholeté spolupráci s českými partnery.

MÍŠEŇ: Vánoční trh v historickém centru města "Míšeňské Vánoce"| od 28.11.2014

Malebný vánoční trh před starou radnicí v historickém centru města Míšeň trvá až do ledna © Daniel Bahrmann

Vánoční trhy se slavnostně zahájí za přítomnosti zástupců města v pátek 28.11.2014. Zakrojí se i dva metry dlouhá míšeňská štola z cukrárny Konditorei Zieger a její kousky budou zadarmo rozdány návštěvníkům. Na trhu v Míšni si určitě dejte svařené víno, přeci jen leží město uprostřed vinic a v létě se tu konají tradiční slavnosti vína.  „Míšeňské Vánoce“ nabídnou zhruba 30 stánků, trh se ale nekoná jen před městskou radnicí, ale prochází i dalšími přilehlými uličkami pod hradem „Albrechtsburg“. Silueta hradu propůjčuje těmto vánočním trhům zvláštní historickou atmosféru. Další zvláštností je majestátní adventní kalendář, ve který se změní okénka budovy radnice.

*PŘIPOMÍNKA*

ŠTRÝCLMARKT: zahajovací ceremonie ve čtvrtek 27. listopadu 2014

Foto: Slavnostní nakrojení štoly během zahájení Štrýclmarktu. Nejedná se ale o obří štolu - ta se představí až 6. prosince během Štolové slavnosti. © Landeshauptstadt Dresden, Toni Kretschmer

Hlavní drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt začíná každým rokem ve čtvrtek před prvním adventem. Letos tento den připadl na 27. listopad. U příležitosti zahájení 580. Štrýclmarktu se jako každý rok bude konat slavnostní ekumenická bohoslužba v drážďanském kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Bohoslužbu již tradičně hudebně doprovází známý chlapecký pěvecký sbor Dresdner Kreuzchor. V kostele je místo pro 3.000 hostů a vstup je volný. V 16 hodin bude slavnostní zahájení pokračovat na pódiu přímo na náměstí Altmarkt. Představitelé města nakrojí vánoční drážďanskou štolu. Ta bude letos dlouhá přesně 2.014 milimetrů a je předzvěstí Štolové slavnosti konané v sobotu 6. prosince, při níž se na náměstí Altmarkt bude krájet několikatunová obří štola. Štola, která se krájí na zahájení Štrýclmarktu není tedy ta známá obří štola, která se prezentuje až v rámci slavnostního průvodu 6. prosince. Je to spíše její menší příbuzná - zvláštností je, že každý rok je o jeden centimetr delší.