Mediální zpravodaj – DrážďaNSKÝ ADVENT (II.)
VÁNOCE V DRÁŽĎANECH A OKOLÍ 2014

posíláme Vám druhý adventní mediální zpravodaj s aktuálním příspěvkem o dramatickém převozu vánočního stromu na náměstí Altmarkt se šťastným koncem, spolu s dalšími informacemi a termíny vánoční sezóny 2014 v Drážďanech a okolí. | Fotografie v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 9,5 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2014-11-03_Drazdansky-zpravodaj-advent-II. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme mailem. | Vánoční FOTOGRAFIE v tiskové kvalitě najdete v samostatném článku. | Příští »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 14.11.2014 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. Rádi Vám pomůžeme.

Těšíme se na shledanou v adventních Drážďanech!

Susanne Gertoberens • Agentura pro mezinárodní komunikaci • Agentur für internationale Kommunikation • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • mobil +49 172 2876891 • telefon +49 351 88961071 • St. Petersburger Str. 28/312 | D-01069 Dresden | www.susanne-gertoberens.de (DE) | www.drazdany.info (CZ) | www.facebook.com/drazdany.netwww.facebook.com/drazdany.nakupy | www.twitter.com/drazdany

DRÁŽĎANY: Vánoční strom se zlomil! Na náměstí Altmarkt již stojí náhradník.

Vánoční strom se 01. listopadu 2014 zlomil během nakládání na nízkopodlažní dopravník. Špička zůstala viset na jeřábu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. © Andreas Weihs

Drážďanští v roce 2014 podruhé v hlasování vybírali vánoční strom. Vítězný smrk z drážďanské městské čtvrti Kreischa byl v sobotu 01. listopadu přesně podle plánu v časných ranních hodinách pokácen, ale během transportu se zlomil. Stalo se tak při nakládání stromu na nízkopodlažní dopravník. Strom byl již pokácen a zavěšen na jeřábu, když se jeho kmen ve 13 metrech zlomil. Špička zůstala viset na jeřábu zatímco zbytek stromu spadl na přepravník. Příčinou byla nezjistitelná vada dřeva, pravděpodobně trhlina způsobená vlivem mrazu. Strom vážil zhruba 5 tun a měřil 23 metrů, při neštěstí nebyl nikdo zraněn.

Drážďany nabídnou v roce 2014 dvanáct vánočních trhů | od 26. listopadu 2014

Drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt © Sylvio Dittrich, LHD

Hned dvanáct rozmanitých drážďanských vánočních trhů nabízí kromě vánoční klasiky i jeden trh středověký či trh se zábavou ve stylu »après ski« tedy jako na horské chatě večer po lyžovačce. Ve čtvrti Neustadt na pravém břehu Labe pak najdete barokní vánoční trh Augustusmarkt či malebný trh u klubu Scheune.

Veřejná zkouška pravých drážďanských štol »Stollenprüfung« | 07.11.2014 v Altmarktgalerii

Veřejná štolová zkouška »Stollenprüfung« je nezvyklou podívanou pro návštěvníky i zástupce tisku © Schutzverband Dresdner Stollen e. V.

V pátek 07. listopadu proběhne v nákupní pasáži Altmarktgalerie v Drážďanech veřejná zkouška pravých drážďanských štol, které se prodávají po celém světě pod evropským chráněným zeměpisným označením »Dresdner Christstollen®«. Tuto pochoutku smí péct jen zhruba 130 pekařů a cukrářů z Drážďan a okolí a musí přitom dodržovat přísné požadavky na složení a kvalitu ingrediencí. Během této akce, tzv. »Stollenprüfung«, bude přítomná i »štolová dívka« Luise Fischer, pro kterou to bude jedno z prvních důležitých veřejných vystoupení od jejího zvolení v říjnu 2014.

SASKO: Vánoční trhy na hradech a zámcích | adventní víkendy 2014

Víkendový vánoční trh na hradě Scharfenstein má jen necelou desítku stánků. Rozhodně se vyplatí i návštěva zdejšího Muzea Vánoc a hraček. © ASL Schlossbetriebe gGmbH

Zářící oč, vůně pražených mandlí a vánoční hudba: to se nám většinou vybaví, když myslíme na vánoční trhy. Návštěva vánočních trhů na zámcích a hradech v Sasku toho však přináší ještě mnohem víc. Tady, v historických kulisách středověkých hradebních zdí nebo barokních zámků, na Vás kouzlo Vánoc dýchne na každém kroku. Na řadě saských hradů a zámků mají adventní víkendové trhy již dlouholetou tradici. V následujícím textu přinášíme informace o vánočních trzích na devíti z nich.