Mediální zpravodaj – Drážďany a okolí
Květen 2014

Dobrý den, FOTOGRAFIE v tiskové kvalitě k níže uvedeným textům si můžete stáhnout jako zazipovaný soubor (cca 14,2 MB) na href="http://de24.cz/pdf/2014-04-28_Drazdansky-zpravodaj-kveten.zip. Ještě lepší rozlišení Vám s radostí pošleme maillem. Příští Drážďanské café pro česká média se koná 09.05.2014 klasicky v kavárně Borowski. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. | Rádi Vám pomůžeme. Těšíme se na shledanou v Drážďanech!

Česko německá agentura pro komunikaci • Deutsch -Tschechische Agentur für Kommunikation

Sankt Petersburger Str. 28/312 ("Prager Zeile") | D-01069 Dresden

DRÁŽĎANSKÉ ALBERTINUM: Vzhůru do Egypta! Cesty Maxe Slevogta a Paula Klee 30.04–03.08.2014 | Výstavá prodloužen do 10.08.2014

Max Slevogt, Písečná bouře v Libyjské poušti, 1914, olej na plátně, Galerie Neue Meister © Staatliche Kunstammlungen Dresden, Elke Estel, Hans-Peter Klut

Drážďanské Albertinum zve od 30. dubna do 3. srpna 2014 na objevitelskou výpravu do Egypta: Po staletí mnozí malíři v Egyptě hledali a nacházeli inspiraci - a mezi nimi i Max Slevogt (1868 - 1932) a Paul Klee (1879 - 1940). Oba umělci se inspirovali tisíciletou kulturou k působivým obrazům, které jsou nyní poprvé konfrontovány v rámci jedné výstavy.

ZÁMEK ROCHLITZ: dočasná výstava o vlivných ženách v době reformace 01.05.–31.10.2014

V den zahájení v 1. května je zámek je vstup volný

S prvním májovým dnem se na zámku Rochlitz otevírá velká výstava „Příběhy silných žen – 500 let reformace“ (eine STARKE FRAUENgeschichte - 500 Jahre Reformation). Ve středu zájmu této výstavy jsou ženy, které se odvážně a aktivně podílely při obnově církve. Výstava vypráví příběh reformace zcela jinak a nově prostřednictvím nového chápání role žen.

SASKÉ ŠVÝCARSKO: jízdy historických tramvají z Bad Schandau do údolí Křinice 01.05.2014

Historický vůz křinické tramvaje na trati v Saském Švýcarsku

1. května se uskuteční tradiční májové jízdy historických tramvají z Bad Schandau do údolí řeky Křinice. Tento den se na trať nasadí celý vozový park, včetně historické soupravy MAN z roku 1928. Pro jízdy historickými vlaky budou vydávány zvláštní jízdenky vycházející z originálů z roku 1928.

DRÁŽĎANY mají nové nákupní centrum na hlavním nádraží

Do prostor nádraží se nastěhovalo na 43 obchodů s nejrůznějším sortimentem © DB Station&Service/Christian Bedeschinski

Ve dnech 9. - 11.5. 2014  proběhne slavnostní otevření nádražního nákupního centra EINKAUFSBAHNHOF. Obchody mají díky svému umístění v prostorách nádraží otevřeno 365 dní v roce až do 21 h.

MORITZBURG: outdoorový testival GlobeBoot 10./11.05.2014

GlobeBoot je současně i festivalem s pestrou nabídkou aktivit pro malé i velké © Globetrotter

V bezprostřední blízkosti Drážďan, v krajině rybníků kolem Moritzburgu, se koná ve dnech 10. - 11.5. outdoorový testival GlobeBoot. Tato víkendová akce je zaměřena na více než 80 modelů člunů, které mohou zájemci otestovat podle libosti přímo na rybníku Dippelsdorfer Teich.

DIXIELANDOVÝ FESTIVAL: Když městu vládne Oldtime Jazz 11.–18.05.

Dixielandový festival vyvrcholí o letničním víkendu 17.–18.05.2014 řadou koncertů a nedělní dixielandovou přehlídkou. © Hauffe

S více než 40 koncerty a vystoupením třiceti kapel z devíti zemí oslaví Drážďany ve dnech 11.–18.5. již 44. ročník mezinárodního dixieladového festivalu. Po týdnu koncertů známých kapel konaných na různých místech Drážďan, a to i na palubách historických parníků Saské paroplavební společnosti, vyvrcholí celý festival o letničním víkendu 17.–18.5.2014. V sobotu dixielandovou mílí na bulváru Prager Strasse a v neděli tradiční přehlídkou hudebních souborů. I tento rok se předpokládá účast na festivalu okolo půl miliónu návštěvníků.

RADEBEUL U DRÁŽĎAN: Westernový festival Karla Maye 30.05.–01.06.2014

Jako speciální dárek k dětskému dni, mají všechny děti, které přijdou v indiánském převleku dne 1. června vstup zdarma © André Wirsig

Od 30. května do 1. června 2014 se v Radebeulu u Drážďan uskuteční již 23. ročník Slavností Karla Maye, známého autora dobrodružných románů o statečných činech Old Shatterhanda a jeho rudého bratra Vinettoua. Letošní heslo festivalu zní „Indian Spirit“.

vstupenky pro novináře a média

Velký Westernový festival

RADEBEUL U DRÁŽĎAN: Westernový festival Karla Maye 31.05.–01.06.2014

Máte-li zájem o TISKOVÉ VSTUPENKY na festival Karla Maye v Radebeulu u Drážďan, dejte nám prosím vědět.

Pevnost Königstein

PEVNOST KÖNIGSTEIN: »Pevnost v zrcadle umění« nová výstava historických obrazů 11.04.–02.11.2014

Máte-li zájem o TISKOVÉ VSTUPENKY na novou výstavu na pevnosti Königstein, kde právě začala nová výstava s dvěma Canalettovými obrazy, dejte nám prosím vědět.

Zámek Weesenstein

ZÁMEK WEESENSTEIN: »Pomněnky« výstava historických suvenýrů a návštěvních knih 12.04.–02.11.2014

Máte-li zájem o TISKOVÉ VSTUPENKY na zámek Weesenstein, kde právě začala nová výstava o suvenýrech, dejte nám prosím vědět.