Mediální zpravodaj – Drážďanský advent (I.)

ZAHÁJENÍ VÁNOČNÍCH TRHŮ 2013

Dobrý den, neseme Vám noviny, tentokrát raději v předstihu. Vánoční FOTOGRAFIE v tiskové kvalitě najdete v samostatném článku (některé fotografie máme k dispozici ve vynikající tiskové kvalitě, ty posíláme ale pouze mailem). | Prosincové »Drážďanské café« pro česká média se koná v pátek 13.12.2013. Podrobnosti najdete na adrese www.ddin.cz/presse/cafe. Prosíme o předchozí přihlášení. | Máte-li zájem o zprostředkování volných vstupenek na jakoukoliv akci v Drážďanech či Sasku, dejte nám vědět. | Rádi Vám pomůžeme. Těšíme se na shledanou v adventních Drážďanech!

Susanne Gertoberens a Pavla Kopecká
Česko německá agentura pro komunikaci • Deutsch -Tschechische Agentur für Kommunikation

Sankt Petersburger Str. 28/312 ("Prager Zeile") | D-01069 Dresden

FACEBOOKTWITTERGOOGLE+

Vánoční Drážďany ožívají...

Drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt © Sylvio Dittrich, LHD

Doba adventu se blíží a s ní i drážďanský Štrýclmarkt. Ve středu 27. listopadu v 16 hodin otevře tento nejstarší německý vánoční trh již po pětistésedmdesátédeváté (579.). Slavnostní zahájení začíná již v 15 hodin ekumenickou bohoslužbou v kostele Kreuzkirche v jihovýchodním rohu náměstí Altmarkt. Poté bude rozsvícena a roztočena 14metrová krušnohorská pyramida a drážďanská starostka Helma Orosz Štrýclmarkt oficiálně zahájí. Všech 233 slavnostně vyzdobených stánků na náměstí Altmarkt zahájí adventní prodej, který potrvá až do Štědrého dne d (do 14 h), každý den od 10 do 21 hodin.

Fotografie v tiskové kvalitě - Štrýclmarkt http://www.drazdany.info/presse/dresden/1171-fotografie-stryclmarkt (některé fotografie máme k dispozici ve vynikající tiskové kvalitě, ty posíláme ale pouze mailem)

Program vánočního Štrýclmarktu >>

První demokraticky zvolený vánoční strom...

Stavění historicky prvního demokraticky zvoleného vánočního smrku v Drážďanech v roce 2013. © dresden.de

Je na Altmarktu vždy první, a to již několik týdnů před zahájením vánočního trhu. Kdo? No přeci letitý vánoční strom.

Jak Drážďanští volili vánoční stromek >>

Letos opět 11 různých vánočních trhů

Vánoční trhy v Drážďanech - letos opět 11 © Google Maps

Drážďany se pyšní pestrou paletou různorodých vánočních trhů. Najdete tu romantiku i labužnický ráj. Každý rok koncem listopadu začíná na náměstí Altmarkt nejznámější drážďanský vánoční trh Štrýclmarkt, který se na tomto místě konal poprvé již roku 1434.

Seznam vánočních trhů s mapou >>

Vybrané koncerty v kostele Kreuzkirche

Drážďanský kostel Kreuzkirche u vánočního trhu Štrýclmarkt © Sylvio Dittrich, LHD

Během vánočního trhu Štrýclmarkt probíhá těsně sousedícím kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt řada nádherných adventních koncertů.

Fotografie v tiskové kvalitě - kostel Kreuzkirche http://www.drazdany.info/presse/dresden/1175-fotografie-kreuzkirche (některé fotografie máme k dispozici ve vynikající tiskové kvalitě, ty posíláme ale pouze mailem)

Adventní koncerty v Kreuzkirche zdarma >>

Vánoční trh Štrýclmarkt a jeho historie

Foto: Štrýclmarkt na náměstí Altmarkt © LHD | Sylvio Dittrich

Ten úplně první drážďanský Štrýclmarkt (Striezelmarkt) trval pouze jeden den. Léta Páně 1434. povolili saský kurfiřt Friedrich II. a jeho bratr vévoda Zikmund konání svobodného trhu den před Štědrým dnem na Altmarktu (Staré tržiště).

Štrýclmarkt (historie) >>

Další informace o Štrýclmarktu

Aktuální informace v češtině viz www.drazdany.info/vanoce

Aktuální informace v němčině, úplný program a plánek trhu viz www.dresden.de/striezelmarkt